Merimar, Vaše zlatníctvo

Blog

Čo je to gravírovanie?

Gravírovanie je vytváranie nezmazateľných stôp (rýh alebo priehlbín) v tvare znaku, obrázku alebo fotografie na povrchu tuhého materiálu. Gravírovaním do vrchnej vrstvy vznikne stopa, ktorej farba je závislá od spodnej vrstvy daného predmetu alebo od nastavenia laseru.

Niečo z histórie

Samotný nápad, gravírovať (vyrývať) do niečoho nie je nový. V skutočnosti, už od praveku mali ľudia potrebu označovať si predmety znakmi. Všetko sa začalo už 500 000 rokov pred Kristom. Veľké obrazové výjavy, sú známe z mnohých prehistorických kultúr po celom svete.

Prvým dôkazom rytín je škrupina z Indonézie, ktorej vek sa odhaduje na 430 000 až 540 000 rokov!

Okolo roku 2000 pred naším letopočtom boli po prvý krát vyrývané plytké drážky do jednoduchých šperkov. Od roku 1500 do 500 pred našim letopočtom bolo takéto spracovanie bežné medzi európskymi zlatníkmi. Tradičný proces “ručného razenia”, sa v súčasnosti ešte praktizuje, a to najmä umelcami.

Etruské zlato, cca 600 rokov pred Kristom

Krok vpred

Ďalším krokom bolo ručné gravírovanie na oceľové dosky, ktoré sa väčšinou používali na tlačenie bankoviek, knižných ilustrácií, hlavičkových papierov a pod. od roku 1790 až do začiatku 20. storočia. Tento spôsob sa požíva dodnes, už sa však nerobí ručne ale strojovo.

Počas priemyselnej revolúcie začal prechod od ručného razenia na mechanické, pričom parné lisy sa
stali moderným ekvivalentom kladiva a kovadliny.

V roku 1870, počas francúzsko-pruskej vojny pruská armáda vydala pre svoje vojská pečiatky s identifikačnými značkami. Podobný identifikačný systém zaviedli v Berlíne pre psov, pečiatky nazývali „Hundemarken“ (psie známky).

 

Oceľové psie známky

 

Moderná éra gravírovania

Gravírovanie sa robilo mechanicky, až do roku 1960, kedy bol v kalifornských Hughes Research Laboratories spustený prvý funkčný laser.

Ručné gravírovanie

Až do konca sedemdesiatych rokov minulého storočia sa používali ručné gravírovacie stroje, známe ako pantografy. Ich veľkou nevýhodou bolo, že vygravírovali len to, čo bolo na šablóne a celý proces gravírovania bol pomalý.

Dnes sa tento zastaraný spôsob používa iba výnimočne.

Avšak pokiaľ máte vyslovený záujem o ručné gravírovanie, máme s ním dlhoročné skúsenosti a určite budete s našou prácou spokojný.

 

Stroj na ručné gravírovanie (pantograf).

Laserové gravírovanie

Keď sa na scénu dostali počítačové gravírovacie stroje, nastala úplne nová éra gravírovania. Dnes už vieme importovať akúkoľvek grafiku priamo do počítača a v podstate len sledujeme stroj, ktorý pracuje sám. Viac o laserovom gravírovaní si možete prečítať TU.

Dnešné laserové sústavy sú podobnej veľkosti ako bežný stolný počítač.

Gravírovací laser

 

Počítačový systém dramaticky znížil čas a zjednodušil prácu spojenú s gravírovaním. To, čo sa robilo na pantografe hodinu, urobí laser za pár minút. Gravírovanie prešlo úžasnou cestou vývoja.

Pri tomto spôsobe gravírovania sa predstavivosti medze nekladú. Avšak, zatiaľ čo veľa pozornosti priemyslu sa sústreďuje na lasery, pravdou je, že obe techniky sú stále nažive, tá manuálna pomaly ale isto ustupuje do úzadia.

Medailón (naša práca)

Ak si chcete nechať skrášliť svoj šperk gravírom, neváhajte nám napísať alebo sa zastavte osobne, a určite budete s našou prácou spokojný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.