Merimar, Vaše zlatníctvo

Blog

Môže sa aj zlato červenať?

Áno môže, v skutočnosti však medzi ružovým a červeným zlatom rozdiel neexistuje. Farba ružového zlata pochádza z primiešania medi do čistého zlata. ,,Červené zlato“ neexistuje, je to vlastne ružové zlato s väčším obsahom medi, a preto vyzerá červenkasto. Niekedy je jeho farba naozaj skoro úplne červená, hlavne pri nízkej rýdzosti zlata. Oficiálny názov je však ružové zlato alebo rose gold.

Ružové zlato

Tento variant zlata je v posledných rokoch na vzostupe a stáva sa atraktívnym kovom pre zásnubné prstene a módne šperky Ak sa chcete dozvedieť viac o ružovom zlate, jeho histórii, jedinečných vlastnostiach a tiež základné tipy pre starostlivosť o šperky z ružového zlata, ktoré máte doma, čítajte ďalej…

Čo je to ružové zlato?

Prírodné zlato je veľmi mäkký kov, preto sa pre zvýšenie svojej odolnosti mieša s inými kovmi. Zvyčajne sa mieša s meďou a zinkom, čím vznikne zliatina s rozličnými karátovými hmotnosťami ( 22K, 18K, 14K atď.) Ak by ste chceli vyrobiť biele zlato, je treba zmiešať čisté zlato so striebrom a inými kovmi.

Obrúčky z ružového zlata

Ako vzniká ružové zlato?

Ružové zlato vzniká zmiešaním čistého zlata s meďou a malým množstvom striebra, preto má aj túto farbu. Hoci sa pomenovania ružové a červené zlato často používajú zameniteľne, rozdiel medzi červeným a ružovým zlatom je iba v obsahu medi: čím je obsah medi vyšší, tým silnejší je červený odtieň. Ružové zlato teda obsahuje menej medi, červené zlato viacej.

Dnešný typický vzorec pre 14-karátové ružové zlato vyzerá takto:

58,5 % rýdze zlato

35 % meď

6,5 % striebro

Akonáhle sa obsah striebra začína blížiť k 9 alebo viac percentám, zlato začne získavať veľmi ružový vzhľad. V staroveku, kvôli nečistotám v procese tavenia, zlato často získalo načervenalú farbu. Preto mnohé staré grécke či rímske texty ale aj mnohé texty zo stredoveku opisujú zlato ako červené.

Ruská tabatierka z ružového zlata. cca 1890

Zlatý vek ružového zlata

Tento sladko vyzerajúci kov sa prvý krát objavil v 19. storočí v Rusku, podľa čoho získal pomenovanie ,,ruské zlato“. Červený typ zlata je jedinečný, rovnako ako jeho chladnejší bratranec, biele zlato, ktoré sa tiež teší veľkej popularite a už po desaťročia sa prispôsobuje rozmarom módy. Červené zlato je určené tým, ktorí už majú dosť klasického zlata.

Zlatý vek ružového zlata bol od začiatku dvadsiateho storočia v cárskom Rusku. Carl Peter Fabergé, klenotník cárov, ho použil pri stvorení svojho veľkolepého diela zvaného ,,Fabergého vajcia“, keď z poverenia cára Mikuláša II. začal pracovať na darčeku pre jeho ženu, cisárovnú Alexandru. Na opačnom konci Európy, v Anglicku, si šperky z ružového zlata našli svoje miesto počas viktoriánskej éry. Boli však populárne iba krátko. Do módy sa opäť dostalo v dvadsiatych rokov 20. storočia, keď šperkársky koncern Cartier znova zaviedol ružové zlato do hlavného prúdu módy. Avšak zase iba na krátko.

Fabergeho vajce s ružovým zlatom

Úpadok a veľký návrat

V 30-tych rokoch minulého storočia sa stala veľmi obľúbeným kovom platina a s ňou aj biele zlato. Ružové zlato upadlo nakrátko do zabudnutia. Začiatok druhej svetovej vojny však znamenal obmedzenie alebo úplné zastavenie používania platiny na akékoľvek komerčné alebo nevojenské účely, čím opätovne zvýšil popularitu zlatých a ružových zlatých šperkov. Od polovice 50. rokov minulého storočia už ružové zlato zostalo módnou voľbou pre návrhárov šperkov natrvalo.

Ružové zlato dnes

Ako už naznačuje jeho názov, ružové zlato má teplý, ružový odtieň. Teplá až horúca farba ružového zlata je zároveň jemne elegantná a nadčasová. Ružové zlato je pekné a tým vám dáva novú farebnú možnosť vyjadriť svoj vlastný štýl. Môžete mať z neho náhrdelník, náušnice, snubný prsteň, retiazku či hodinky. Preto dnes vidíte ružové zlaté šperky zdobiť nielen ruky, krky a prsty módnych ikon, ale tieto odtiene zlatej farby môžete čoraz častejšie vidieť aj na doplnkoch oblečení.

Stále viac a viac párov si vyberá ružové zlato či už čisté alebo v kombinácii s bielym alebo žltým zlatom pre zásnubné prstene alebo na svadobné obrúčky. Hoci ružové zlato môže šperkom dodávať retro vzhľad, tento kov si stále drží miesto aj v dnešnom svete módy.

Tóny ružového zlata zdokonaľujú aj pánske šperky, hlavne obrúčky. Netradičná farba zlata tak prináša jedinečný nádych klasickým prsteňom, náramkom, retiazkam a iným šperkom. Ružové zlato sa stalo klasikou, jeho všestranná farba robí z neho šikovný doplnok k ženskému zlatému ,,šatníku“. Ružové zlato poskytuje viac možností pre miešanie a prispôsobenie sa súčasným trendom. miešanie čoho?

Ako zistiť, či je ružové zlato pravé?

Na prvý pohľad môže mať meď podobný červený odtieň ako ružové zlato. Meď je však tmavšia a hnedšia. Meď tiež oxiduje, následkom čoho sa na jej povrchu vytvára pastelovo zelená patina. Preto sa vždy pozrite na punc, len tak budete na 100 % istý, že ide o pravé zlato. Len punc totiž zaručuje pravosť zlatého šperku.

Ružové zlato je zliatina kovov, takže neexistuje žiadne čisté ružové zlato. Ak je váš šperk z ružového zlata označený ako 24K, je isté, že je falošný. Najčastejšou rýdzosťou pre ružové zlato je 18 karátov v USA a 14 karátov v Európe.

Každý je iný

Výrazné červené sfarbenie zlata naznačuje vyšší obsah medi, alebo inak povedané: čím vyššia je hmotnosť karátu, tým slabší alebo mäkší je odtieň ružovej v ružovom zlatom. Preto ak je váš náramok označený ako 18K, ale je tmavočervený, potom je pravdepodobne falošný. Tu sú príklady 10-karátových, 14-karátových a 18-karátových prsteňov.

Ako čistiť ružové zlato?

Vzhľadom k vysokému obsahu medi v ružovom zlate sa stáva, že šperky sú časom tmavšie a menej ružové. Ak ide o starožitné ružové zlato alebo ruské zlato, buďte počas čistenia veľmi opatrní. Leštením patiny by ste tieto starožitné zlaté šperky z ružového zlata mohli vážne poškodiť. Na čistenie šperkov z ružového zlata existuje veľa spôsobov. Tu je jeden z nich, ktorý môžete vyskúšať v pohodlí domova. Dúfame, že vám tak ušetríme nejaké to euro , ktoré by ste nechali v klenotníctve, ak by ste sa rozhodli nechať si svoje šperky vyčistiť odborne.

Návod na čistenie
Do misky dajte 2 dcl teplej (nie vriacej) vody, jednu lyžicu soli, jednu lyžicu jedlej sódy a pár kvapiek prípravku na umývanie riadu. Do tohto roztoku vložte svoje šperky na 5-10 minút. Potom ich opláchnite v teplej vode a dôkladne osušte handričkou, ktorá nepúšťa vlákna. Pre hlbšie čistenie však odporúčame priniesť svoje šperky k nám, profesionáli ich dokážu vyčistiť a vyleštiť dôkladnejšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.