Merimar, Vaše zlatníctvo

Blog

Príbeh bieleho zlata

Nie. Neexistuje. Aby sme si to na začiatok ujasnili, v prírode sa biele zlato nenachádza, je to výtvor človeka. Táto zliatina bola vyvinutá v prvej polovici 20. storočia ako ľahšie spracovateľná a cenovo prijateľnejšia náhrada platiny v šperkárstve. Spočiatku však nebolo veľmi populárne, až druhá svetová vojna ho dostala do povedomia ľudí. Ako teda vzniklo?

Bolo biele zlato vytvorené, pretože platina je príliš drahá?

NIE!

Aj napriek faktu, že platiny bolo vtedy vyťaženej len veľmi málo, toto nebol ten dôvod. Pravý dôvod, prečo vzniklo biele zlato, je kvôli vysokej odolnosti a chemickým vlastnostiam platiny. Pravými dôvodmi vzniku bieleho zlato sú vysoká odolnosť platiny a jej ďalšie vlastnosti, najmä tvrdosť.

Na Rockwellovom teste tvrdosti (na ktorom je obvykle testovaná tvrdosť kovov), je Platina na stupnici 4,5 z 10. Biele zlato je v rozmedzí 2-3. Neznie to ako veľký rozdiel, však? Ale v skutočnosti je.

Niečo z histórie

V minulosti bola platina používaná na výrobu šperkov (už v starovekom Egypte). Veľa platinových klenotov bolo vyrábaných iba pre elitnú vrstvu spoločnosti, čo platí dodnes nielen o platine, ale o všetkých drahých kovoch.

Druhá svetová vojna to všetko zmenila. Americká vláda chcela využiť vlastnosti platiny na strategické účely. Jej odolnosť sa stala užitočnou pre vojenský priemysel.

Preto americký kongres zakázal použitie platiny v šperkárstve v USA a vláda začala robiť zásoby tohto kovu aby ho použili na výrobu katalyzátorov do batérii, zbraní a tiež vo vojenskom chemickom priemysle. Po skončení vojny sa platina opäť začala vracať do klenotníckych dielní.

Obrúčky z bieleho zlata

Odpoveď zlatníkov

Šikovní zlatníci prišli s nápadom vytvoriť nový alternatívny kov, ktorý by vyzeral ako platina, ktorú mali ľudia tak radi. Naučili sa miešať striebro, nikel, mangán, paládium alebo zinok zo zlatom tak, aby žltý odtieň zlata vybledol a aby výsledok vyzeral ako biely kov.

Prečo sa teda biele zlato stále používa?

Biele zlato malo byť náhradným kovom na obdobie, kým sa platina nevráti do šperkárstva. A hoci sa platina po vojne vrátila, biele zlato sa používa ďalej. Kto by vtedy tušil, že vydrží až dodnes?

Je to najmä preto, že zlato bolo štyrikrát lacnejšie ako platina. Biele zlato znie skvelo, ale bohužiaľ, v šperkárstve pre neho neexistuje žiadny štandard. Preto biele zlato existuje v mnohých variáciách jeho zliatin.

Ako sa vyrába biele zlato?

Na Slovensku sa šperky z bieleho zlata robia väčšinou v 14 karátovom prevedení. Pozrite, z čoho sa u nás biele zlato mieša:

  • 58.5% Rýdze zlato

  • 20% Striebro

  • 14.5% Paládium alebo mangán

  • 7.5% Zinok

Niekedy je v zliatine pridaný aj nikel, ten sa ale kvôli častým alergickým kožným reakciám (každý desiaty človek je alergický na nikel), dnes už skoro vôbec pri výrobe bieleho zlata nepoužíva. Nahradili ho paládium, zinok a mangán.

Ako rozoznám biele zlato ?
Šperky z bieleho zlata a tiež šperky zo zlata iných farieb, predávané na Slovensku musia mať punc od Puncovného úradu SR.
Oficiálne puncovné označenie platné v SR

Biele zlato sa dá  ľahko rozoznať od  striebra, platiny či chirurgickej ocele.

Šperky z bieleho zlata a tiež šperky zo zlata iných farieb, predávané na Slovensku musia mať punc od Puncovného úradu SR.

Platí to aj pre všetky šperky zo striebra a platiny. Výnimku majú jedine šperky v podlimitnej hmotnosti, ktorá pri zlate a platine predstavuje 0,5 g a pri striebroných šperkoch 2g.

Je to taká malá nenápadná  značka originality, ktorá je väčšinou umiestnená na nenápadnom mieste na šperku.

Pozrite sa bližšie na váš prsteň, náhrdelník či náramok a uvidíte ho.

Aký punc má biele zlato?

Označenie bieleho, žltého aj červeného zlata je rovnaké, záleží iba na pomere rýdzeho zlata a iných kovov v zliatine ktorá bola použitá na výrobu šperku. 

Napríklad 18karátové biele zlato, ktoré obsahuje 75% rýdzeho zlata (750/1000), musí mať puncovný znak, aký vidíte na obrázku pridelený k tomuto číslu.

Čo je to ródiovanie?

Jedna z vecí ktoré pomôžu pri alergii.

Ródiovanie!

Jedným z spôsobov, ako sa vyhnúť alergii z niklu, je ródiovanie šperku. Ródium alebo Rhódium je vzácny biely kov, ktorý je nanášaný pomocou galvanizácie na povrch bieleho zlata, robí sa to z dvoch hlavných dôvodov:

  • Vytvára tenkú ochrannú vrstvu, ktorá zabráni kontaktu zlata s vašou pokožkou.

  • Pomáha získať bielemu zlatu odlesk a žiarivejšiu farbu.

  Porovnanie farby ródiovaného a neródiovaného prsteňa 

Alergia na biele zlato

Staršie šperky z bieleho zlata môžu obsahovať nikel, a nikel je hlavnou zložkou, na ktorú sú ľudia alergickí (pokiaľ ide o šperky). Ak vás pri nosení bieleho zlata začne svrbieť pokožka, sčervená a vytvoria sa vám vyrážky, znamená to, že váš šperk obsahuje nikel a vy ste na neho alergický! Ľudia s alergiou na nikel potrebujú nosiť šperky z čistých kovov, ako je chirurgická oceľ alebo striebro.

Výhody bieleho zlata

    • Nikdy nevyjde z módy

    • Je cenovo dostupnejšie

    • Je to veľmi poddajná zliatina a ľahko sa s nou pracuje

    • Je ho ľahké opraviť, zmeniť veľkosť, letovať, leštiť a narovnať

    • Je to najpopulárnejší kov na dnešnom trhu na výrobu zásnubných prsteňov

    • Je to pekný, svetlý, biely kov, ktorý má väčší lesk než Platina (ktorá je zvyčajne tmavšia, strieborná až šedá) 

    Porovnanie farby bieleho zlata a platiny

Nevýhody bieleho zlata

Je jediná – musí sa ródiovať, aby vyzeralo pekne. Ródiové pokovovanie totiž nie je lacné. Môže stáť až desiatky eur a treba to robiť každých pár rokov.

Napriek tomu je tu biele zlato už takmer sto rokov a vôbec to nevyzerá, že sa chystá do dôchodku. Čas ukázal, v čom je jeho kvalita a hodnota.

Žltá tvár bieleho zlata

Ak sa časom tenká vrstva ródia vyšúcha, môže byť biele zlato trochu neestetické. Tento nedostatok bieleho zlata napravuje práve ródium. Vytvára peknú bielu povrchovú úpravu, ktorá vydrží od jedného do päť rokov v závislosti od toho, ako často šperk nosíte, ako s ním zaobchádzate a akú mu venujete starostlivosť.
Samozrejme, závisí to aj od kozmetiky, ktorú používate a chémii, s ktorou sa dostane klenot do kontaktu. Chemické zloženie ľudského potu má rôznu agresivitu a preto môže šperky z bieleho zlata, aj tie ródiované, poškodzovať. Iní ľudia môžu nosiť biele zlato (aj tie staršie s obsahom niklu) dlhodobo a nikdy nemajú žiadne problémy.

Každý šperk a každá osoba reaguje inak. Ak váš šperk z bieleho zlata aj po rokoch vyzerá úplne rovnako ako keď ste ho kúpili, na ňom nevidíte viacero odtieňov bielo-šedej farby, tak ste výnimka a môžete byť šťastný! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.