Merimar, Vaše zlatníctvo

Blog

Gravírovanie laserom

Všetko sa začalo v roku 1960, keď sa zrodil prvý laser, stalo sa to v laboratóriách Hughes Research Laboratories v USA. Dnes je používanie laserového systému, nie len na gravírovanie vo svete bežné.

Čo to vlastne znamená ?

Slovo “laser” má pôvod v angličtine a znamená Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation,” (zosilnenie svetla stimulovanou emisiou žiarenia), čo je v skratke princíp, na ktorom fungujú lasery. Svetelné častice (fotóny) sú koncentrované na jedno miesto a tým vzniká laserový lúč.

Stroj na laserové gravírovanie

Čo všetko sa dá gravírovať laserom?

Gravírovanie laserom sa dá robiť do väčšiny kovov a plastov aké sú na trhu. Naše skúsenosti potvrdzujú že každý predmet z takýchto materiálov získa po úprave laserom osobný a originálny vzhľad. Nevýhodou laserového gravírovania do šperkov je že, nie je možné vytvoriť farebnú potlač.

Aký je rozdiel medzi laserovím a tradičným gravírovaním ?

  • Laserové gravírovanie je proces “odstraňovania” povrchového materiálu na vytvorenie obrazu.

  • Laserové značenie používa proces žíhania, ktorý ohrieva povrch kovu tak, aby zmenil farbu a zanechal povrchové značky bez porušenia povrchu materiálu.

  • Laser poskytuje čistú, ekologickú technológiu, ktorá je nie je chemická a neprichádza do styku so šperkami.

  • Laserová technológia dáva klenotníkovi šancu vytvoriť aj tie najkomplikovanejšie vzory bez rizika pre samotný šperk.

  • Laserové gravírovanie zanecháva presné detaily, ktoré vydržia dlhšie ako tradičné gravírovanie.

  • Laserom je možné gravírovať text alebo grafiku do materiálu vo veľmi špecifických uhloch a hĺbkach.

 

Šperky

Máme na mysli hlavne gravírovanie do zlata a striebra. Veľký dopyt po gravírovaní do šperkov spôsobil, že klenotníci si v posledných rokoch viac uvedomujú výhody laserového gravírovania oproti iným spôsobom.

Zlatníci pomocou laseru môžu s vyššou rýchlosťou a hlavne presnosťou uspokojiť požiadavky zákazníkov. V skutočnosti laserové gravírovanie im umožňuje vytvárať neporovnateľne detailnejšie obrázky alebo písmo než ručné gravírovanie.

Prívesok ,,kabalah,, 

Zároveň klenotníci zistili, že laserové gravírovanie má množstvo ďalších požadovaných vlastností. V minulosti na laserové gravírovanie, bolo potrebné neprakticky veľké vybavenie. Teraz už sú zariadenia, ktoré vykonávajú gravírovanie do kovu o veľkosti stolného počítača.

To spôsobilo, že laserové gravírovanie šperkov je oveľa dostupnejšie ako v minulosti. Dnes už sú stroje ktoré dokážu gravírovať do vnútra prsteňov a rovnako tak aj zvonka po celom ich obvode.

Video ako sa gravíruje si môžete pozrieť TU.

Gravírovanie do plastu

Každý plast má špecifické vlastnosti. Laserový lúč môže spôsobiť tavenie alebo odparovanie materiálu. Plasty sa len zriedkavo nachádzajú v čistom stave, pretože sa používa niekoľko prísad, ako sú napríklad farbivá. Tieto aditíva ovplyvňujú výsledok laserového gravírovania.

Gravírovnaý kryt na mobil

Rôzne plasty môžu byť úspešne gravírované, ale odporúča sa experimentovanie na vzorke. Napríklad bakelit má výborné vlastnosti na vyrývanie laserom. Pravidlom však je že čím tvrdší plast je, tým sa do neho lepšie gravíruje.

Experimentovanie môže byť potrebné na vytvorenie správneho nastavenia lasera, ktoré by malo za následok gravírovanie povrchu namiesto jeho topenia. Aj štandardný akrylový plast znesie laserový lúč veľmi dobre. Na druhú stranu veľa plastov má tendenciu roztaviť sa okolo okraja rytého miesta. Taktiež sa povrch môže deformovať alebo “zvlniť” teplom.

Gravírovaný kryt na mobil II.

Rozptýlené plasty a vinylové materiály sú však vo všeobecnosti kandidátmi na iný spôsob gravírovania a nie na laser. Plasty s obsahom chlóru (ako je vinyl, PVC) produkujú žieravý plynný chlór, ktorý sa kombinuje s vodíkom vo vzduchu, čím vzniká odparovaná kyselina chlorovodíková, ktorá môže poškodiť laserový gravírovací systém. 

Ak si chcete čokoľvek vygravírovať ručne alebo laserom, neváhajte nás kontaktovať telefonicky, cez e-mail alebo osobne v našej kamennej predajni. Čím náročnejšie sú vaše požiadavky, tým je naša práca pre nás zaujímavejšia. S laserovým gravírovaním sú možnosti nekonečné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.